Dla tych, co to nie lubią obierać ziemniaków – pieczone ziemniaczki

Przepis jest banalny. Zamieszczam, bo czasami ktoś zapyta: ‚A ziemniaki, to Ty jesz w ogóle, czy ciągle tylko makaron i makaron?’.  Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Pieczone aromatyczne ziemniaczki

Składniki

Ziemniaki (ilość w zależności od liczby osób i ich apetytu – ja daję zazwyczaj 2 średnie ziemniaki na osobę)
Sól
Oliwa z oliwek
Bazylia lub/i oregano lub/i inne przyprawy

Przygotowanie

Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Ziemniaki umyj, osusz papierowym ręcznikiem, przekrój na ćwiartki (mniejsze ziemniaki na połówki, większe drobniej). Do miseczki wlej oliwę, zanurz w niej każdy kawałek ziemniaka. Ziemniaki osól, posyp ziołami, ułóż na blaszce (nakryj blaszkę folią aluminiową, to ułatwi potem zmywanie).  Piecz ziemniaki aż się zarumienią 20-30 minut. Jeżeli używasz trybu termoobieg ziemniaki będą gotowe szybciej.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dodatki do dań i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s