Słodka konfitura poziomkowa

W gorący lipcowy dzień byliśmy na spacerze w lesie. Wróciliśmy z niego z dorodnymi poziomkami.
Poziomki zostały przerobione na konfiturę. Użyłam przepisu z kultowej książki ‚Kuchnia Polska’, w trosce o solidne zakonserwowanie owoców dodałam tyle cukru, ile sugerował przepis. Konfitura jest więc bardzo słodka.

Konfitura poziomkowa

Składniki

1kg poziomek
1kg cukru
250ml wody

Przygotowanie

Owoce umyć, pozwolić im odcieknąć na durszlaku, następnie zasypać częścią cukru (około 3/4 ilości cukru) i pozostawić na 3-4 godziny.
Pozostały cukier rozpuścić w wodzie, zagotować i dodać do niego owoce wraz z sokiem.
Wszechwiedząca książka mówi teraz tak: ‘konfiturę gotować na wolnym ogniu, wstrząsając rondlem’. To teoria. W praktyce możesz po prostu mieszać konfiturę, bo inaczej będzie przywierać do dna ganka. Mi to całe wstrząsanie nie bardzo szło, choć ono zapewnić, że w konfiturze zostaną całe owoce, bo ‘dobrze ugotowana konfitura powinna zawierac owoce w całości’. W przypadku poziomek, nawet jak będziesz je mieszać, niektóre pozostaną całe.
Konfiturę, jak już wspomniano wyżej, należy na wolnym ogniu zagotować, następnie odstawić z ognia na kilka minut. Czynność powtórzyć kilkakrotnie. Potem odstawić konfiturę i gotować ponownie na drugi dzień (jak poprzednio – zagotować, odstawić, zagotować, odstawić).
Żeby sprawdzić, czy konfitura jest już gotowa, przenieś łyżeczką niewielką jej ilość na chłodny talerzyk – jeśli tężeje jest gotowa.
Gorącą konfiturę wlej do wyparzonych słoików, zakręć natychmiast i postaw słoiki do góry dnem. Kiedy ostygną możesz je odwrócić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s