Miłość od pierwszego zjedzenia – spaghetti alla carbonara

Pierwszy raz skosztowałam spaghetti alla carbonara, kiedy byłam pierwszy raz we Włoszech – Rzym, deszczowe styczniowe popołudnie… To była miłość od pierwszego zjedzenia – do carbonary i do Włoch.

Pierwsze próby przeniesienia zapamiętanego smaku na własny talerz skończyły się absolutnym fiaskiem, porażką na całej linii. Na szczęście mój przyjaciel z Sardyni wkroczył do akcji, ugotował, objaśnił, odpowiedział na pytania….
Dzielę się moim doświadczeniem i tym starannie opracowanym przepisem.

ps. następnym razem, jak ktoś w moim domu powie, że robi carbonarę z torebki to źle się to dla niego skończy. Puchu, zrozumieliśmy się ?

Spaghetti alla carbonara

Składniki:

Porcja dla 4 osób                       Porcja dla 2 osób
400g spaghetti                           200g spaghetti
200g wędzonego boczku           100g wędzonego boczku
tarty parmezan                           tarty parmezan
2 całe jajka                                   1 całe jajko
1 żółtko                                         1 żółtko
Sól                                                  Sól
Oliwa z oliwek                              Oliwa z oliwek
Pieprz (opcjonalnie)                    Pieprz (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni (ewentualnie z odrobiną oliwy).
W tym czasie wbić jajka i żółtka na talerz, rozmieszać widelcem, dodawać parmezan aż do uzyskania  dość gęstej masy. Można dodać trochę pieprzu.
W międzyczasie ugotować spaghetti (al dente). Ugotowany makaron przełożyć do innego, chłodnego naczynia. Teraz potrzebne są dwie osoby: jedna miesza makaron a druga wlewa do niego powoli masę serowo-jajeczną.
Ważne: makaron musi być gorący (nie przepłukiwać go wodą po ugotowaniu), żeby jajko ścinało się od ciepła makaronu.
Następnie wrzucić całość na patelnię z boczkiem (ogień pod patelnia ma być już wyłączony), wymieszać. Jak się nie mieści na patelni to wymieszać w misce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierwsze dania i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Miłość od pierwszego zjedzenia – spaghetti alla carbonara

  1. Yola pisze:

    nie jadłam nigdy ale wyobrażałam to sobie jako makaron z jajecznicą na boczku i jakoś nie miałam ochoty….. teraz mam…..a czy można dać zamiast parmezanu grana padano?

    • cucinissima pisze:

      Yola, w wersji ortodoksyjnie poprawnej powinno uzyc sie pecorino romano (przyznam, ze kiedy opracowalam przepis nie wiedzialam o tym). Jesli bardziej odpowiada Ci sam grana padano lub zwyczajnie ten ser masz pod reka, to pewnie – mozesz zrobic z grana padano.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s