Dżem lub jak kto woli marmolada brzoskwiniowa


Zaprosiliśmy znajomych na kolację. Przynieśli ze sobą skrzynkę brzoskwiń. Niestety, nie mogliśmy ich przejeść, więc skończyły w słoikach.

Marmolada brzoskwiniowa

Składniki

1,5 kg brzoskiń
0,7 kg cukru

Przygotowanie

Obierz brzoskwinie (żeby skórka odchodziła łatwiej możesz oblać owoce wrzątkiem – tak jak się parzy pomidory), przekrój na połówki, wyjmij pestki, a następnie pokrój je drobno.

W odpowiednio dużym naczyniu ułóż cienką warstwę pokrojonych brzoskwiń, zasyp ją warstwą cukru, potem kolejna warstwa brzoskwiń, znowu cukru i tak aż do wyczerpania składników. Przykryj lnianą (lub bawełnianą lub inną posiadaną) ściereczką i odstaw w chłodne i zacienione miejsce (może być to lodówka, latem… to chyba tylko lodówka jest chłodna i zacieniona). Teraz masz wolne od robienia marmolady, bo powinna tak stać cały dzień.

Wlej owoce z cukrem do garnka i gotuj ciągle mieszając. Kiedy się zagotuje, gotuj jeszcze 30-40 minut. Żeby sprawdzić czy marmolada jest już gotowa, przenieś łyżeczką niewielką jej ilość na chłodny talerzyk – jeśli tężeje jest gotowa. Gorącą marmoladę wlej do wyparzonych słoików, zakręć natychmiast i postaw słoik do góry nogami. Jak słoiki ostygną możesz je odwrócić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Dżem lub jak kto woli marmolada brzoskwiniowa

  1. mill pisze:

    Zrobiłam🙂 Bardzo słodki, ale bardzo smaczny dżemik🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s