Szybko i ostro – spaghetti aglio, olio e peperoncino

Kiedy czas nagli, chęci do gotowania brak, a zjadłoby się coś, co jest lekkie a ma wyrazisty smak….

Ps. to pierwszy przepis w kategorii ‚pierwsze dania’… we Włoszech pierwszym daniem jest makaron, jeszcze kiedyś szerzej napiszę o tutejszych niekończących się posiłkach.

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Porcja dla 4 osób

Składniki

400g spaghetti
4 ząbki czosnku
1 peperoncino
(lub łyżeczka wysuszonego i zmielonego peperoncino)
Oliwa z oliwek
(tyle żeby zakryła całe dno patelni
i utworzyła kilku mm warstewkę)
Sól
Natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie

Podgrzać oliwę na patelni z pokrojonym peperoncino, następnie dodać pokrojony czosnek.
Zeszklić. Następnie wyjąć z oliwy peperoncino i czosnek (można to zrobić przelewając oliwę przez sitko).
W międzyczasie gotujemy makaron (al dente) w osolonej wodzie.
Ugotowany makaron polewamy przygotowaną oliwą.

Wersja mniej pikantna: wyciągamy peperoncino przed dodaniem czosnku.
Wersja „mniej czosnkowa”: do oliwy wrzucamy czosnek, zgniatamy go widelcem, wyciągamy czosnek, podgrzewamy oliwę z peperoncino.
Jeśli nie chcemy makaronu tzw. „In Bianco”, czyli białego, to po dodaniu oliwy posypujemy makaron posiekaną natką pietruszki, mieszamy.

Uwaga: podawać natychmiast po przygotowaniu, musi być gorące.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierwsze dania i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Szybko i ostro – spaghetti aglio, olio e peperoncino

  1. miłośnik_kaszanki_i_salcesonu pisze:

    Rewelacja. Studenckie danie a pyszne jak w restauracji🙂

    • cucinissima pisze:

      Witaj Miłośniku kaszanki! Taka też jest częściowo filozofia kuchni włoskiej i moja własna – nie koniecznie trzeba siegać po wyszukane składniki i spędzać pół dnia w kuchni, żeby naprawdę dobrze zjeść.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s