Sos beszamelowy (wpis tylko dla początkujących)

Jeśli ktoś jest ekspertem w kuchni, a na moim blogu szuka nowości, inspiracji itp. to ten wpis może pominąć.

Ja swego czasu dałabym wiele, ażeby ktoś mi wytłumaczył, jak robi się sos beszamelowy, który nie ma grudek, nie jest tak gęsty, że kroić go można tylko nożem, ani nie jest zbyt lejący.
Metodą prób i błędów udało mi się osiągnąc zamierzone rezultaty.

Podstawowa sprawa  – przede wszytkim w sprawie grudek – trzeba mieć dobre narzędzie. Ja używam trzepaczki takiej jak na zdjęciu obok (ponieważ trzepaczki bywają różnej maści, zamiast tłumaczyć długo o jaką chodzi zamieszczam zdjęcie).

Sos beszamelowy

Składniki

50g masła
50g mąki
½ litra mleka
Gałka muszkatołowa
Sól
Pieprz

Przygotowanie

W garnku, na małym ogniu rozpuść masło i wymieszaj bardzo dokładnie z mąką (tak, aby nie pozostały grudki). Następnie zacznij dolewać mleko (najlepiej, żeby nie było prosto z lodówki, możesz wcześniej je podgrzać). Mleko dolewasz stopniowo, cały czas mieszając – żeby nie utworzyły się grudki.
Nie przerywaj mieszania, po pewnym czasie sos zacznie gęstnieć. Gdy się zagotuje, gotuj jeszcze około 10 minut od momentu pojawienia się pierwszych pęcherzyków powietrza.
Krótko przed końcem gotowania przypraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy podstawowe. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Sos beszamelowy (wpis tylko dla początkujących)

  1. Pingback: Cannelloni ze szpinakiem | Cucinissima

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s