Na początku był makaron….

Zaczynamy od podstaw, czyli jak zrobić makaron.

Żeby nie było niedomówień – makaron gotowy jest jak najbardziej dobry i na codzień używam właśnie takiego. Są jednak takie dni w życiu kobiety, szczególnie Włoskiej Pani Domu, że pragnie ona wałkować osobiście ciasto na makaron.

Zanim przeniosłam się do Włoch, robiłam ciasto na lasagne i na canelloni. Teraz kupuję je gotowe, ale nie suszone tylko świeże. Różnica między ciastem świeżym a tym suszonym jest znaczna, sprawdźcie sami!!!!

Pasta czyli ciasto makaronowe

Składniki

400g mąki
4 jajka
Sól

Wykonanie

Wymieszaj składniki, zagnieć ciasto i wyrabiaj aż będzie elastyczne i błyszczące.
Rozwałkuj cieniutko ciasto na blacie posypanym mąką.

Teraz zastanów się jaki makaron potrzebujesz i wybierz jedną z poniższych opcji.

Zwiń ciasto w rulonik i pokrój na paski szerokości
kilka milimentrów gdy chcesz  tagliolini
½ cm – fettuccine
1 cm – tagliatelle
1, 5 m – pappardelle

Pokrojony makaron gotuj kilka minut w osolonej wodzie.

Na lasagne kroisz prostokąty 8×16 cm (lub na rozmiar posiadanej foremki), wrzucasz do wrzącej wody na kilka minut, a potem do naczynia z zimną wodą, wyciągasz z wody i osuszasz trochę np. na talerzu

Na canelloni prostokąty 12×15 cm (lub na długość foremki), wrzucasz do wrzącej wody na kilka minut, a potem do naczynia z zimną wodą, wyciągasz z wody i osuszasz trochę, nadzienie rozprowadzasz wzdłuż dłuższego boku i zwijasz.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy podstawowe i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

7 odpowiedzi na „Na początku był makaron….

  1. Pingback: …..alla puttanesca | Cucinissima

  2. Pingback: Spaghetti al Bolognese – nie ma takiej potrawy!!! | Cucinissima

  3. Pingback: Dyniowe ravioli – święta we Włoszech | Cucinissima

  4. Pingback: Speck, pieczarki, śmietana i…. jak zwykle makaron | Cucinissima

  5. Pingback: Książka kucharska po włosku – tagliatelle alla papalina | Cucinissima

  6. Pingback: Cannelloni ze szpinakiem | Cucinissima

  7. Pingback: Domowe tagliatelle z semoli z pszenicy durum | Cucinissima

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s