Pizza – odcinek 1: Jak zrobić ciasto na pizzę?

Co jakiś czas ktoś pyta mnie, jak zrobić pyszną włoską pizzę na cieniutkim cieście.
To zaczynamy od początku – od ciasta.
Poniższy przepis jest efektem lektury książek kucharskich (w każdej przepis był inny),  konsultacji z włoskimi przyjaciółmi (każdy mówił co innego, a jak podglądałam, jak robi pizzę, robił zupełnie inaczej, niż mówił) i wielu prób.

Ciasto na pizzę

Porcja dla 2 osób

Składniki

200g mąki pszennej
100ml wody
10g drożdzy
pół łyżeczki soli
łyżka oliwy

Przygotowanie

Ciasto można zrobić na dwa sposoby.

Ręcznie
Drożdże rozpuść w letniej wodzie. Na stolnicy uformuj kopczyk z mąki, dodaj sól. Spłaszcz go od góry. Palcami zrób szeroki dołek w kopczyku. Wlej do powstałego zagłębienia oliwę i odrobinę rozpuszczonych drożdży i palcami szybko rozmieszaj z mąką. Wlej znowu wodę z drożdżami, rozmieszaj. I postępuj tak, aż zużyjesz całą wodę. Zagnieć ciasto z całej mąki (również tej, która pozostała na stolnicy). Wyrabiaj energicznie, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj odrobinę mąki, a jeśli zbyt suche – wody.

Maszynowo
Czyli z pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta, lub z pomocą maszyny do chleba.
Drożdże rozpuść w letniej wodzie. Wsyp mąkę do miski, w której będzie mieszana, wsyp sól, wlej oliwę i rozpuszczone drożdże, wymieszaj ręką lub łyżką mąkę z wodą. Dalej pozwól wykazać się mikserowi/maszynie.
Jeśli zauważysz, że ciasto jest zbyt lepkie (nie odrywa się od dna miski) dodaj mąki, jeśli zbyt suche (w misce pozostaje dużo luźnej mąki) dodaj wody. Ciasto jest gotowe, gdy jest elastyczne i pozostaje w jednym lub dwóch, trzech dużych kawałkach.

A jakie ma być ciasto na pizzę? Jeśli według Ciebie jest już gotowe, złap się za płatek ucha. O właśnie, dokładnie takie ma być :D
Zawiń ciasto luźno (pamiętaj, że ciasto urośnie) w folię do żywności i włóż do lodówki na 8-12 godzin, można je przechowywać nawet  24 godziny, nadal będzie dobre. Ciasto rosnące w lodówce jest  elastyczniejsze.

Kiedy ciasto będzie już gotowe, trzeba uformować placek pizzowy. Ta ilość ciasta starcza na prostokąt wielkości blachy z piekarnika lub na dwa okrągłe placki o średnicy około 28 cm.
Ciasto powinno mieć grubość 1,5-2 mm.

Najpier wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Połóż ciasto na papierze, który możesz wysmarować oliwą. Z całego lub połowy ciasta (w zależności czy chcesz mieć jedną dużą pizzę czy dwie mniejsze) formujesz niewielki placek i zaczynasz rozciągać do zewnątrz, aż do uzyskania placka, który zajmie całą blaszkę (jeśli masz w rękach całe ciasto) lub do uzyskania koła o średnicy około 28cm (gdy używasz połowy ciasta). Jeśli w trakcie rozciągania ciasto się przerwie, zbierz je palcami i sklej.
Brzeg ciasta może pozostać trochę grubszy.

Na początek, jeśli nie masz cierpliwości, możesz ciasto rozwałkować (najłatwiej ściągnąć z blaszki docięty papier i wałkować na nim – podsyp ciasto mąką, żeby nie przylepiło się do wałka i do papieru). Wałkowanie to najprostszy sposób, żeby uzyskać cieniutkie, równe ciasto.

Tak przygotowany spód na pizzę odstaw na 15 minut, zanim położysz na nim inne składniki.

Do ciasta na pizzę zdarza mi się użyć semoli z pszenicy durum (semola di grano duro), można też zrobić mieszankę z obydwu typów mąki.
Podaję tutaj jednak przepis ze zwykłą mąką- taka jest łatwiej dostępna w Polsce.

A co dalej? Już teraz zapraszam na wpis Pizza – odcinek 2.

About these ads
Ten wpis został opublikowany w kategorii Pizza, Przepisy podstawowe i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

18 odpowiedzi na „Pizza – odcinek 1: Jak zrobić ciasto na pizzę?

  1. smakowite.com pisze:

    Super, muszę w końcu zrobić pizzę :-)

    • cucinissima pisze:

      Smakowite! czekam na Twoją pizzę :-) tym bardziej, że byłaś czytelnikiem przedpremiery wpisu ;-)

      • smakowite.com pisze:

        :-) Na pewno zrobię pizzę, ale na pewno nie w tym tygodniu, bo idziemy ze znajomymi Włochami do włoskiej pizzeri ;-) Na razie czekam więc na kolejne pizzowe odcinki, aby się jeszcze bardziej zainspirować i w końcu odważyć ;-)

  2. thepaprikaman pisze:

    Aż ślinka ciekjie :D. Dodaj link do odcinka drugiego.

    • cucinissima pisze:

      Thepaprikaman! Odcinek drugi opublikuje jutro!
      To akurat jutro rano możesz zagnieść ciasto na pizzę, późnym popołudniem przeczytać drugi przepis i wieczorem będzie pizza:-)

  3. aga pisze:

    Chetnie wyprobuje przepis:-)

  4. zauberi pisze:

    bardzo ciekawy przepis i cenne wskazówki :) zapisuję sobie i pozdrawiam serdecznie

    • cucinissima pisze:

      Zauberi! staralam sie przekazac maksymalnie duzo wskazowek- mam nadzieje, ze beda przydatne. Dzis juz wrzucilam ciag dalszy, mysle, ze i tam zanajdziesz ciekawe informacje.

  5. Pingback: Pizza – odcinek 2: Pizza margherita | Cucinissima

  6. Magda K. pisze:

    Zawsze jestem zdania, że proste jest najlepsze :) pizza prezentuje się cudnie

  7. Pingback: Pizza – odcinek 3: Moja ulubiona pizza. | Cucinissima

  8. Kasia i Tomek pisze:

    Mamy jedno idealnie pasujące do tego ciasta słowo: „awesome” !!
    Pizza smakowała rewelacyjnie. Pozdrawiamy :)

    • cucinissima pisze:

      Kasiu i Tomku! Cieszę się niezmiernie, że skorzystaliście z mojego przepisu! I że smakowało! Z czym byla pizza? Uściski!

      • Kasia i Tomek pisze:

        Pizza była z sosem pomidorowym, pieczarkami, szynką, oliwkami, papryką, mozarellą i ziołami. Taka nasza capricciosa:) Jesze raz wielkie dzięki za super przepis!

  9. Asia pisze:

    Przepis bardzo dobry. Okazuję się, że znam go z moich nadziewanych pieroszków (coś jak calcone, ale mniejsze). Muszę tylko dopracować dodatki. Zamiast sosu pomidorowego na wierch ciasta dałam pomidorowe pesto, bo akurat było pod ręką, posypałam oregano i duuuzo mozarelli.
    Ciasto piecze się wyśmienicie, ser idealnie stopiony nie spalony :) Sukces

  10. maciej pisze:

    Ciekawy przepis! Ale jak to do lodówki ciasto??? :O To drożdże nie muszą mieć ciepłej temperatury w otoczeniu aby pracować i rosnąć?:)

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s