Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki jest moim ulubionym. Być może dlatego, że pierwszy dżem jaki w  życiu zrobiłam był właśnie z tego owocu.
Nie bez znaczenia jest też to, że jest kwaskowaty – taki lubię zdecydowanie bardziej, niż słodkie dżemy.

Moje pierwsze przetwory, w odległych czasach początków liceum, robiłam wspomagając się żelfiksem.  Poniżej znajdziecie przepis bez takich dodatków.

Dżem wyszedł bardzo gęsty, lekko kwaśny, idealny na tosty na śniadanie.

Dżem z czarnej porzeczki

Składniki

1 kg czarnych porzeczek
0,5 kg cukru

Przygotowanie

Usuń szypułki z porzeczek, umyj owoce, pozwól im odcieknąć. Rozdrobnij je blenderem, zasyp cukrem i odstaw na kilka godzin.

Wlej owoce z cukrem do garnka i gotuj ciągle mieszając. Kiedy się zagotuje, gotuj jeszcze około 30 minut. Żeby sprawdzić, czy dżem jest już gotowy, przenieś łyżeczką kroplę na chłodny talerzyk – jeśli tężeje jest gotowy. W trakcie gotowania możesz spróbować, czy dżem nie jest zbyt kwaśny – jeśli jest, to dodaj jeszcze trochę cukru.
Gorący dżem wlej do wyparzonych słoików, zakręć natychmiast i postaw słoik do góry nogami. Jak słoiki ostygną, możesz je odwrócić.

About these ads
Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

7 odpowiedzi na „Dżem z czarnej porzeczki

  1. trzcinowisko pisze:

    Dżem z czrnehj porzeczki wart jest grzechu…jeden z moich ulubionych:)

    • cucinissima pisze:

      Witaj trzicnowisko!
      Dżem z czarnej porzeczki jest wart również wożenia porzeczek z Polski do Włoch w bagażu podręcznym (w mojej okolicy pojawiają sie tylko w malutkich opakowaniach 125g za 2 euro, łatwiej było przywieźc z Polski niż szukac tutaj).

  2. zauberi pisze:

    mój faworyt jeśli chodzi o dżemy :)

  3. Iza pisze:

    poczatkowo nie wierzylam ze bez zelfixow moze sie udac ale… wyszlo swietnie! szkoda tylko ze zebralam porzeczek na zaledwie trzy sloiczki :/

  4. smaklick pisze:

    Dzisiaj wypróbuje:)

  5. sara pisze:

    ile czasu muszą stać odwrócone dnem pod kocykiem , żeby można było otworzyć z jeden i spróbować?? a chcę żeby resztę słoiczków poszło na zimę

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s