Nowe słówko: ‚faraona’ – nie kura, nie kaczka a perliczka

.
Znalazłam w ‚La Cucina Italiana’ apetyczny przepis. Magazyn pisał o ptaku pod nazwą faraona. Głowiliśmy się z narzeczonym nad tym, co to za ptak… odmiana kaczki,  jakaś kura….
Kupiliśmy w sklepie drób podpisany farona. Potem to sprawdziłam. Faraona okazała się być perliczką, a przepis okazał się świetny.
.

W oryginalnym przepisie jest mowa o piersi perliczki wraz ze skrzydłem, i o zawijaniu gruszek w pierś. Ja pierś kupiłam już pokrojoną, więc nic się w nią zawinąć nie dało. W mięsie, tam gdzie się dało, ponacinałam kieszonki  i napełniłam gruszką (szczegóły w przepisie poniżej).
Myślę, że równie smaczne byłoby, gdyby wcale nie nadziewać mięsa (przygotować tak jak w przepisie, ale nie robić kieszonek i całość gruszki zostawić obok), nawet taki właśnie kawałeczek mi się później trafił – towarzystwo pomarańczy i gruszki wystarczyło mu do tego, żeby smakował cudownie.

Pierś perliczki z gruszką, pomarańczami i cebulkami.

porcja dla 4 osób

Składniki

500-600g piersi perliczki
(wraz z kośćmi i skórą)
400g gruszek
250g malutkich cebulek
2 pomarańcze
oliwa z oliwek
1 łyżka brązowego cukru
sól
pieprz

Przygotowanie

Cebulki obrać. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok, drugą obrać i pokroić na drobne kawałki.

Cebulki wrzucić do gotującej się wody, gotować 8-10 minut.Odcedzić.

Pokrojone gruszki podsmażyć 7-8 minut na odrobinie oliwy.
W mięsie ponacinać kieszonki, posypać pieprzem i posolić (również wewnątrz kieszonek), wnętrze kieszonek polać sokiem pomarańczowym, napełnić gruszkami, otwory zamknąć wykałaczkami.

Wrzucić mięso na patelnię  z gruszkami, polać połową pozostałego soku z pomarańczy, smażyć około 5 minut, odwrócić na drugą stronę, polać resztą soku, smażyć kolejne 5 minut. Mięso i gruszki przełożyć do naczynia żaroodpornego.

.

Pozostawić tłuszcz na patelni, i wrzucić na nią ugotowane cebulki, pokrojona pomarańczę i cukier. Smażyć przez minutę. Przełożyć do naczynia z perliczką, posypać solą i pieprzem. Nakryć folią aluminiową. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C,
w połowie pieczenia zdjąć folię.

About these ads
Ten wpis został opublikowany w kategorii Drugie dania i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

7 odpowiedzi na „Nowe słówko: ‚faraona’ – nie kura, nie kaczka a perliczka

  1. dormeza pisze:

    Wczoraj zrobiłam farfalle z łososiem i pomidorami. Pychota! Rzeczywiście danie robi wrażenie, jakby spędziło się w kuchni mnóstwo czasu, a praktycznie pracy przy nim niewiele. Wprowadziłam drobne zmiany – dodałam zielone oliwki do pomidorów i łososia a całość sosu skropiłam sokiem z cytryny. Na koniec – tak jak radziłaś – zmieszałam ugotowany makaron z sosem w rondelku.

  2. cucinissima pisze:

    Super! Ciesze się, że skorzystałaś z mojego przepisu, a jeszcze bardziej, że Ci smakowało i że dodałaś coś od siebie :)
    To pierwszy krok do celu jakim jest wypróbowanie wszytkich przepisów:)

  3. dormeza pisze:

    Dziś zrobiłam saltimboccę (wersja bez mąki). Mężowi smakowała, kotom smakowała (jeśli węszą i próbują wylizać talerz – znaczy, że obiad był dobry), mnie smakowała. Niebo w gębie :) Podałam z pappardelle.

  4. cucinissima pisze:

    Pozdow kotki! Ciesze sie, ze nawet im sie spodbalo!

  5. Pingback: Faraon i ananas | Cucinissima

  6. Zia86 pisze:

    Ja zrobiłam na wczorajszy Andrzejkowy obiad. :) Mięsko pyszne, choć niestety mieliśmy w
    kawałkach ponieważ perliczkę udało nam się zdobyć tylko w jednym miejscu i całą i mój
    mąż poległ przy rozbieraniu jej. Jednak to nic nie ujęło smakowi całego dania.
    Podaliśmy po prostu na owocach tą perliczkę, całość była pyszna, lekko słodka, bardzo
    ciekawy smak. Dodaliśmy do tego ziemniaczki pieczone z masłem czosnkowym(też przepis
    z Cucinissima). Do tego dwie sałatki. Całość była bardzo dobra i bardzo sycąca.
    Jak najbardziej polecam przepis! Nie jest trudny w przygotowaniu. A perliczkę znalazłam w
    Befsztyku w Warszawie.

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s